Un contract de partaj este un act juridic prin care se împart bunurile comune ale mai multor persoane (de obicei membri ai unei familii) care au avut un patrimoniu comun, de obicei în urma unei moșteniri, unei căsătorii sau unei asocieri. Scopul acestui contract este de a stabili modalitatea în care bunurile comune vor fi împărțite între părțile implicate.
Partajul poate fi realizat între soți, între moștenitori sau între alți coproprietari, iar contractul de partaj reglementează împărțirea bunurilor și poate fi semnat atât de către cei care au dobândit bunurile în comun, cât și de către persoanele care le-au moștenit.
Actele necesare pentru încheierea unui contract de partaj:
1. Actele de identitate ale părților – carte de identitate sau pașaport.
2. Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul partajului – originalul contractului de vânzare-cumpărare, titlul de proprietate, sau orice alt act care dovedește dreptul de proprietate (de exemplu, procesul-verbal de recepție al unei construcții noi, acte de donație, succesiune etc.).
3. Extras de carte funciară pentru autentificare (pentru imobile) – acest document poate fi obținut de la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară și este esențial pentru a confirma starea juridică a imobilului (dacă există sarcini, ipoteci, sau alte revendicări). - SE OBȚINE PRIN NOTARIAT
4. Certificate fiscale pe numele fiecărui coproprietar emis de administrația financiară locală – pentru a dovedi că nu există datorii fiscale legate de imobilul respectiv (taxe pe proprietate, impozite restante etc.). - SE POATE OBȚINE și PRIN NOTARIAT
5. Documentație cadastrală (plan cadastral, schiță imobil, releveu etc.);
6. Pentru apartamente - adeverință de la asociația de proprietari
7. La imobilele dobândite prin credit - acordul scris al băncii cu privire la încheierea partajului;
8. În cazul terenurilor, certificat de urbanism